ONT I NACKEN

Ont i nacken är en av de vanligaste orsakerna till att patienter söker vård hos oss på Stjärnkliniken. Ca 60-70 procent av befolkningen får ont i nacken någon gång under livet. Du kan tex ha blivit stel i muskulaturen av att ha sovit dåligt, eller stressat mycket och omedvetet dragit upp axlarna under en längre tid. Orsakerna kan vara många och vi ska nu informera dig om några av de vanligaste typerna av ont i nacken.

Stelhet i nacken

Stelhet i nacken orsakas ofta av att man gör något som kroppen/nacken inte är van vid. Det skulle kunna vara att man inte är van vid att sitta stilla framför datorn i flera timmar, tittar mycket ned i sin smartphone, eller lyssnar på ett föredrag i flera dagar. Statisk belastning under lång tid kan vara en orsak till stelhet i nacken. En annan vanlig orsak till stelhet är byte av kuddar eller säng.

Nackspärr

Nackspärr kännetecknas av akut ont i nacken. Ofta beror smärtan på ett naturligt muskelförsvar som medför smärta och stelhet i nacken. Oftast är det rotationrörelsen i nacken som är som mest begränsad under en nackspärr men andra nackrörelser kan också vara påverkade. Det kan vara svårt och smärtsamt att köra bil och titta i ”döda vinkeln”, och i vissa fall även svårt att ta på sig tröjan.

Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk är väldigt vanligt och orsakerna kan vara många. Stress, dålig sömn, för lite fysisk aktivitet, dålig ergonomi, tugga tuggummi och progressiva glasögon är bara några eventuella provocerande faktorer. Molande smärta som ett band runt kraniet är en vanligt identifierande beskrivning. Ett annat område där spänningshuvudvärken ofta visar sig är bakhuvudet, men den mest klassiska är troligtvis frågetecknet runt öra fram till tinning på båda sidor.

Diskbråck i nacken

Det händer att diskbråck i nacken uppstår. Det kan vara ett diskbråck där diskens struktur går sönder och innehållet från disken trycker på en nerv, det kan också vara en diskretning eller disktoxiner som retar nerven och orsakar smärta i nacken eller utstrålande smärta. Många blir väldigt oroliga när de hör diskbråck men faktum är att ett diskbråck allt som oftast läker av sig själv. Skillnaden jämfört med många andra diagnoser i nacken är att diskbråck har en längre prognos. Normalt sett är prognosen allt från 3 till 9 månader, men individuella skillnader kan förekomma. Diskbesvär i nacken kan ge utstrålande smärta i armen där smärtan oftast reproduceras när man rör nacken i en viss position, och ger en känsla av att nervsmärtan blir värre. Det kan även vara så att obehaget avlastas genom att placera nacken i en annan position. I vissa fall kan disken orsaka en punktsmärta ovanför insidan av skulderbladet, i ett område stor som en 5-krona.

Whiplash

Whiplash innebär när nacken har utsatts för ett våld som gett en pisksnärt-rörelse och kan beskrivas som att nacken får en ”stukning”. Den kan vara ”lätt stukning” eller ”svår stukning”. Whiplash kallas numera pisksnärtskada. För att nacken ska utsättas för pisksnärt krävs oftast ett yttre våld som tex. trafikolycka, hockeytackling, fallolyckor etc.

Vad är orsaken till smärta i nacken

Det finns flera orsaker till smärta i nacken. Det kan vara att man gör en ny eller ovan belastning/rörelse, att man har gjort ett uppehåll från sin fysiska aktivitet eller att man utför samma belastning/rörelse under en lång tid.

Hos Stjärnkliniken identifierar terapeuten vad du behöver göra genom att göra en grundlig undersökning av nacken och individanpassar behandlingen och rehabiliteringsplanen.

STJÄRNSKOLAN

Hur kan vi hjälpa dig

Vi kan snabbare hjälpa dig att bli bättre vid alla typer av nacksmärtor, både akut och långvarig. Prognosen för nacksmärta är olika beroende på vilken orsak och hur lång tid man har haft ont i nacken. Ju tidigare man uppsöker vård för ont i nacken desto kortare prognos med hjälp av rätt vägledning.

På Stjärnkliniken blir du undersökt av någon i vårt professionella team. Bedömningen görs genom en grundlig undersökning av terapeuten som leder till en diagnos och beroende på diagnos så kommer du få rätt behandling av terapeuten. Om nackbesvären skulle vara väldigt komplicerade gör terapeuten en bedömning ifall en kollega med specialkompetens inom det unika området ska behandla för snabbare resultat och ännu mer specifik vägledning.

Generellt så är normalförloppet god. Beroende på orsak så är förloppet varierande, men normalförloppet för ont i nacken brukar vara mellan 3-5 dagar. Smärtan kan ta längre tid om man har väldigt ont i nacken. Stelhet i nacke kan vara också förlänga förloppet. Därför är det vikten stor att identifiera orsak. Det skulle kunna vara träningsråd, ergonomiska förändringar, undvika provocerande faktorer, etc. Att skapa rätt förutsättningar oavsett om det är att bygga upp styrkan, öka rörligheten eller avlasta från det som provocerar smärta är viktigt för att nå resultat om smärtan eller stelheten blir långdragen.

Vi på stjärnkliniken gör alltid vårt bästa för att du ska må så bra som möjligt, så snabbt som möjligt!  

hero-image

Tips och råd vid smärta i nacken

Rör huvudet med måtta: Använd rörelser som inte gör ont, i de allra flesta fall finns det åtminstone någon riktning som känns okej. Kanske är det smärtsamt att vrida åt ena hållet, men att vrida åt andra hållet går bra. Utnyttja den smärtfria rörelsen och gör det flera gånger om dagen. Syftet är att få en cirkulationsökning och mjuka upp muskulaturen och därmed minska smärtan.

Lyft axlarna: Det är många muskler som påverkar nacken som har sitt ursprung ifrån skuldrorna. Att lyfta skuldror och axlar kan förbättra tillståndet i nacken. Här finns det flera alternativ och tekniker att använda sig av. Den ena är att göra rakt lyft uppåt, man kan lägga fokus på att axeln ska gå rakt upp mot örat och sedan långsamt tillbaka till normalposition, upprepa rörelsen 10-15 ggr, vila och gör sedan samma sak igen. Detta kan man göra flera gånger om dagen. Hjälper det inte mot smärtan så kan man istället tänka långsamma cirklar med axlarna, övningen kallas rulla axlar.

Isometriska övningar för nacken: Att utföra en rörelse med motstånd kan vara smärtlindrande för nacken. Håll handen mot pannan och lägg ett tryck mot pannan samtidigt som du håller emot trycket med handen. Det skapar en statisk kontraktion av nackens muskulatur som kan lindra smärtan. Att utveckla denna övning är att lägga trycket från olika vinklar. Man kan tänka att man ska gå klockvis med ett tryck mot huvudet. Trycket mot huvudet ska vara ca 5-10 sekunder. Vi rekommenderar att man kan göra detta flera gånger om dagen. Hur vet man att man gör rätt? Lindrar smärtan är det ett tecken på att man gör rätt.

Vi hjälper dig idag.
Välj din klinik.