Besvär och smärta från senor är vanligt förekommande, där hälsenan är en av de mer välkända. Det finns många råd om hur man ska behandla det och i ärlighetens namn finns det sannolikt många olika vägar att gå för att bli bra. Forskningen går framåt och idag kan man konstatera att det finns vissa insatser som inte ger så mycket effekt som man tidigare trott. Med det sagt innebär det inte att det är helt ineffektivt heller, allt beror på person, vart och hur det gör ont, samt i vilket skede du är i rehabiliteringen.
Här följer några saker som kan vara värda att fundera på.
1. Total vila
Att bara sitta i soffan och förvänta sig att det ska bli bra har visat sig vara en dålig strategi. Ofta känns det bättre från början då man tar bort allt som provocerar smärtan, men samtidigt gör man inget för att senan ska bli bättre över tid. Detta leder vanligen till att man får ont då man provar att vara mer aktiv igen. Ironiskt nog kan det många gånger göra mer ont än innan. Däremot är det rimligt att dra ner på belastning, framförallt nära inpå debuten och i vissa fall bör man faktiskt vila, men det är något man bör diskutera med sin terapeut.
2. Sätta för stor tilltro till passiva behandlingar
Det finns ofta en del, tillfällig, smärtlindring att hämta från passiva behandlingar, så man bör inte helt ignorera det. Att helt förlita sig på att t. ex. kyla, elterapi eller massage brukar göra att man hamnar i samma läge som vid total vila. Om den passiva behandlingen inte kombineras med ett stegrande rehabupplägg, vilket gör senan redo för belastning, brukar smärtan återkomma när man väl gör ett försök att belasta den.
3. Stretching
En logisk känsla de flesta har är att man bör stretcha senan. Dock vet vi idag att det sätter en del stress på senan, i synnerhet då det är i ett ytterläge där den är lite extra ”känslig” när den är uppretad. Med ett genomtänkt upplägg för övningar och rehab, ingår oftast att man förr eller senare hamnar i ytterlägen men även stärker senan i det läget, vilket statisk stretching inte gör. Detta i kombination med att man steg för steg vant senan vid dessa positioner gör att det inte provocerar på samma sätt som vid endast stretching. Vissa får faktiskt mer ont då de försöker töja en redan irriterad hälsena och kan på så vis underhålla smärtan över tid.
Vill du ha hjälp med bedömning och en anpassad rehabilitering, är du varmt välkommen att kontakta oss.
Den som brinner lite extra för senor och senrelaterade besvär i Örebro är vår. leg. naprapat Johnny Sellvén.