Qurant och Stjärnkliniken har ett löpande samarbete kring företagshälsa och arbetsmiljö, där vi på Stjärnkliniken assisterar Qurant med insatser åt deras företagskunder. I denna gästblogg får vi ta del av Qurants expertis om rehabilitering och hur arbetsgivare kan hjälpa medarbetare vid återgång till arbete.
Under år 2023 anmäldes cirka 39 400 olyckor som resulterade i sjukfrånvaro, vilket motsvarar en ökning på 11% jämfört med året innan. Samtidigt rapporterar Försäkringskassan om rekordmånga stressrelaterade sjukskrivningar under 2024. Denna utveckling pekar på ett tydligt samband mellan arbetsrelaterade faktorer och ohälsa bland medarbetare. Men med en utarbetad rehabiliteringsprocess kan sjukskrivningar förkortas.
Arbetsgivares rehabiliteringsansvar
Arbetsgivare har ett rehabiliteringsansvar som innebär en skyldighet att bidra till rehabilitering och anpassning för att stötta medarbetare tillbaka i arbete. I en rehabiliteringsprocess har varje aktör olika ansvarsområden – och som arbetsgivare ska du:
- Ha regelbunden kontakt med medarbetare under rehabilitering.
- Anpassa arbetssituationen, så gått det går.
- Se över om det finns alternativa arbetsuppgifter som medarbetaren kan utföra.
- Ta fram en plan för återgång i arbete om arbetsförmågan bedöms vara nedsatt i minst 60 dagar.
- Delta i avstämningsmöten som Försäkringskassan kallar till vid behov.
Då behöver ni inleda en rehabiliteringsprocess
En rehabiliteringsprocess kan inledas av olika orsaker. Det kan handla om att medarbetaren visar ett mönster av återkommande korttidsfrånvaro eller sjukskrivning. Men i grunden handlar behovet av rehabilitering om en ohälsa som påverkar medarbetarens förmåga att prestera i arbetet. Dessutom kan initiativet att inleda en process komma från både arbetsgivaren och medarbetaren.
3 tips inför rehabiliteringsprocessen
1. Börja med ett samtal
En rehabiliteringsprocess börjar med att ansvarig chef samtalar med medarbetaren för att skapa en förståelse för hur medarbetaren upplever sitt tillstånd och hur det påverkar arbetssituationen.
Tänk på att: dokumentera alla samtal för att underlätta kontinuitet och säkerställa transparens.
2. Anpassa arbetsmiljön och arbetsuppgifterna
När det finns ett konstaterat behov av arbetsinriktad rehabilitering, behöver du som arbetsgivare se över vilka anpassningar som kan och behövs göras för att stötta medarbetaren. Ta gärna hjälp av din företagshälsa för att få rådgivning om rehabprocesser och arbetsanpassning.
Tänk på att: Arbetsgivare har även ett ansvar att arbeta hälsofrämjande. Genom att tidigt fånga upp och agera på ohälsa kan många längre sjukskrivningar undvikas.
3. Missa inte rehabiliteringsstödet
Dra nytta av det stöd som Försäkringskassan erbjuder för utredning och rehabilitering. Det arbetsplatsinriktade rehabiliteringsstödet kan bland annat användas för att utreda medarbetares ohälsa, anpassa arbetsuppgifter eller arbetstider, samt anlita en rehabiliteringskoordinator. Detta bidrag kan ge arbetsgivare häften av kostnaderna tillbaka – upp till 10 000kr per medarbetare och 200 000kr totalt.
Tänk på att: deadline för att ansöka om bidraget är 1a februari nästkommande år.
Plan för återgång i arbete
Om en medarbetare förväntas vara sjukskriven i 60 dagar eller mer, behöver du som arbetsgivare ta fram en plan för återgång i arbete. Du behöver ta fram planen senast sjukdag 30. Planen ska bestå av vilka insatser som ska hjälpa medarbetaren att återgå till arbetet – anpassning av arbetsmiljön, arbetsuppgifter och samtalsstöd är några exempel.
Frågor inför att planera återgång i arbete
- Kan medarbetaren arbeta till viss grad? Krävs deltid- eller heltidssjukskrivning?
- Vilka möjligheter finns för att anpassa arbetsmiljön och arbetsuppgifterna?
- Går det att omplacera medarbetaren?
- Kan medarbetaren erbjudas utbildning eller omskolning till andra arbetsuppgifter?
Om Qurant
Qurant är en nytänkande företagshälsa med digital sjuk- och friskhantering och moderna verktyg för att förebygga ohälsa, minska sjukfrånvaro och assistera vid rehabilitering. Vår digitala hälsoportal samlar alla hälsoärenden på ett ställe och ger chefer och ledningsgrupp tydlig statistik över hälsa och frånvaro på individ-, grupp- och företagsnivå. Med data och personligt stöd till ansvariga chefer gör vi det enkelt för personalansvariga att skapa sig en bild över hälsoläget i organisationen och sätta in rätt insatser i ett tidigt skede.
Erika Gidén, Qurant Företagshälsa