SMÄRTA FRÅN SKULDERBLADET

Skulderbladet och dess anatomi är unik på många sätt. Det är många muskler som fäster in runt om och på skulderbladet som påverkar axel, nacke och bröstryggen. Skulderbladets muskulatur bildar en enhet som ska synkronisera med varandra. Med den kunskapen kan vi förstå att om det blir en obalans i skuldrans enhet så kan smärta uppstå. Ibland beror obalans på att muskulaturen på vissa områden blir mer dominant och detta kan resultera i att muskulaturen blir trötta och irriterade. 

Orsaken kallas upper cross syndrome. Smärtan från skulderbladets muskulatur kan stråla ut i armen. Smärtan kan även sätta sig lokalt vid eller på skulderbladet.  

Symptom

  • Molande smärta i muskulaturen vid skulderbladet eller på skulderbladet 
  • Framåtroterad axel 
  • Ving skapula 
  • Ospecifikt stråla ut i armen 
  • Smärta nackevinkel som kan stråla upp mot nacke och hals 

Orsak till smärtan

Det finns flera orsaker till smärtan. Orsaken skulle kunna vara att kravbilden för bröstryggen blir för stor och det gör att muskulaturen blir uttröttad. Det kan vara att man gör en ny eller ovan belastning/rörelse, att man har gjort ett uppehåll från sin fysiska aktivitet eller att man utför samma belastning/rörelse under en lång tid. 

STJÄRNSKOLAN

Vad kan jag själv göra

Utåtrotation axel med gummiband: I många fall så är orsaken till smärta i bröstryggen dålig hållning. Det kan då vara nödvändigt att jobba med att stärka upp hållningen genom att stärka upp utåtrotationen i axeln. Ta ett stadigt grepp om handtaget och placera armbågen i 90 graders vinkel, lägg fokus på att dra ihop skulderbladet och trycker tillbaka axeln så du skapar rätt förutsättning, därefter kan du utåtrotera axeln så långt du känner att du blir trött i bakre delen av axeln.  

Stående rodd eller sittande rodd med gummiband: Denna övning syftar på att stärka ryggmuskulaturen.  Fäst gummibandet långt ned, navelhöjd kan vara ett bra riktmärke. Håll armarna rakt från kroppen. Dra handtagen mot magen och.återgå långsamt och upprepa rörelsen. Blir man trött mellan skuldra och generellt bakom axel och skuldra så gör man rätt. Tips 10-15 gånger 4.  

Sidliggande rotation av överkroppen: Denna övning syftar på att mobilisera bröstryggen i rotation. Stelhet i bröstryggen kan vara en orsak till att man får tietzes syndrome därav så tipsar vi om att testa övningen.  Ligg på sidan med den nedersta handen under huvudet och den andra armen rakt framför på golvet. Böj översta benet så att knät ligger mot golvet. Vrid hela överkroppen och för armen uppåt bakåt så skulderbladet närmar sig golvet. Håll positionen några sekunder, därefter tillbaka till utgångsposition. Viktigt att hålla nedre delen av kroppen fixerad så du tar ut störst rörlighet i bröstryggen. Repetitioner beror såklart på individen men 10-15 ggr 3-4 är ett bra riktmärke. Viktigt att det inte provocerar fram smärtan i bröstbenet under övningen.  

Foamroller – Situp: Denna övning har syftet att mobilisera bröstryggen i flexion och extension.  Ligg på rygg och placera rullen i mitten av brörstryggen. Knäna ska vara lätt böjda och armarna kan man koppla ihop bakom nacken. Andas in vid toppen av situp och andas ut när du lutar dig bakåt. Kom tillbaka i startposition.    

Stretcha bröstmuskulaturen: Denna övning syftar att öka rörligheten i bröstmuskulaturen och öka mobiliteten att kunna dra tillbaka axel och skuldra för bättre hållning.   Placera armbågen mot en vägg i höjd med örat. Vrid kroppen bort från fästet så långt du kan tills du känner att det sträcker mycket i bröstmuskulaturen. Håll 30-40 sek. Upprepa 3 gånger. Att stretcha bröstmuskulaturen kan vara smärtlindrande och att göra det flera gånger om dagen kan vara värdefullt. Så länge smärtan inte blir värre efter någon timme efter övningen eller dagarna efter så kan du bekräfta du är på rätt väg till att återhämta dig från smärtan.   

hero-image

Hur går en utredning på Stjärnkliniken till

Våra terapeuter kommer fram till rätt diagnos via en tydlig anamnes och en grundlig undersökning. Därefter ger terapeuten en tydlig behandlingsplan och rätt vägledning i form av manuell behandling, råd att hitta avlastande faktorer och rehab träning. Några vanliga behandlingsmetoder för att smärtlindra smärta i muskulaturen är manipulations tekniker och/eller mobiliserings tekniker, stretching, pressur i muskulaturen, akupunktur, dryneedling, etc. Vår högsta ambition är att du som patient återhämtar dig så snabbt som möjligt från smärtan, samt jobbar med förebyggande åtgärder så du kan återgå till arbete eller idrott.  

Vi hjälper dig idag.
Välj din klinik.