MYALGI

Myalgi är smärta från muskulaturen i bröstryggen och är väldigt vanligt. Att jobba i kontorsmiljö är en vanlig patientgrupp som söker för smärta i bröstryggen. Orsaken till det kan vara att man ofta är i sittande position vilket gör att belastningskravet på bröstryggen blir högre och framför allt om man blir sittande längre stunder i samma position. Därav vikten att man varierar position. Dessutom är det viktigt att man har ergonomiska förutsättningar på jobbet. Att kunna ha höj och sänkbara bord kan hjälpa mycket så att man kan både stå och sitta på jobbet. Att kunna stå och sitta under arbetsdagen förebygger dessutom  “dålig” hållning. För vissa behövs även ergonomigenomgång för att öka förståelse kring hållning, avstånd till skärm, tips på placering av datormus och tangentbord kan förebygga att man inte får ont i kroppen. 

Smärtan kan vara varierande som till exempel huggande, molande, strålande, rörelserelaterad smärta etc. För att förebygga smärta i bröstryggen är det viktigt att se över ergonomi, träningsövningar, analysera provocerande faktorer etc. 

Symptom

  • Molande smärta i muskulaturen 
  • Svårigheter att hitta avlastande positioner 
  • Ibland kliande smärta 
  • Smärtan är värst på eftermiddagen efter en arbetsdag 
  • Blir ofta bättre av styrketräning 

Orsak till myalgi

Det finns flera orsaker till smärta. Orsaken skulle kunna vara att kravbilden för bröstryggen blir för stor och det gör att muskulaturen blir uttröttad. Det kan vara att man gör en ny eller ovan belastning/rörelse, att man har gjort ett uppehåll från sin fysiska aktivitet eller att man utför samma belastning/rörelse under en lång tid. 

STJÄRNSKOLAN

Vad kan jag själv göra

Utåtrotation axel med gummiband: I många fall så är orsaken till smärta i bröstryggen dålig hållning. Det kan då vara nödvändigt att jobba med att stärka upp hållningen genom att stärka upp utåtrotationen i axeln. Ta ett stadigt grepp om handtaget och placera armbågen i 90 graders vinkel, lägg fokus på att dra ihop skulderbladet och trycker tillbaka axeln så du skapar rätt förutsättning, därefter kan du utåtrotera axeln så långt du känner att du blir trött i bakre delen av axeln.  

Stående rodd eller sittande rodd med gummiband: Denna övning syftar på att stärka ryggmuskulaturen.  Fäst gummibandet långt ned, navelhöjd kan vara ett bra riktmärke. Håll armarna rakt från kroppen. Dra handtagen mot magen och.återgå långsamt och upprepa rörelsen. Blir man trött mellan skuldra och generellt bakom axel och skuldra så gör man rätt. Tips 10-15 gånger 4.  

Sidliggande rotation av överkroppen: Denna övning syftar på att mobilisera bröstryggen i rotation. Stelhet i bröstryggen kan vara en orsak till att man får tietzes syndrome därav så tipsar vi om att testa övningen. Ligg på sidan med den nedersta handen under huvudet och den andra armen rakt framför på golvet. Böj översta benet så att knät ligger mot golvet. Vrid hela överkroppen och för armen uppåt bakåt så skulderbladet närmar sig golvet. Håll positionen några sekunder, därefter tillbaka till utgångsposition. Viktigt att hålla nedre delen av kroppen fixerad så du tar ut störst rörlighet i bröstryggen. Repetitioner beror såklart på individen men 10-15 ggr 3-4 är ett bra riktmärke. Viktigt att det inte provocerar fram smärtan i bröstbenet under övningen.   

Foamroller – Situp: Denna övning har syftet att mobilisera bröstryggen i flexion och extension.  Ligg på rygg och placera rullen i mitten av brörstryggen. Knäna ska vara lätt böjda och armarna kan man koppla ihop bakom nacken. Andas in vid toppen av situp och andas ut när du lutar dig bakåt. Kom tillbaka i startposition.    

Stretcha bröstmuskulaturen: Denna övning syftar att öka rörligheten i bröstmuskulaturen och öka mobiliteten att kunna dra tillbaka axel och skuldra för bättre hållning.  Placera armbågen mot en vägg i höjd med örat. Vrid kroppen bort från fästet så långt du kan tills du känner att det sträcker mycket i bröstmuskulaturen. Håll 30-40 sek. Upprepa 3 gånger. Att stretcha bröstmuskulaturen kan vara smärtlindrande och att göra det flera gånger om dagen kan vara värdefullt. Så länge smärtan inte blir värre efter någon timme efter övningen eller dagarna efter så kan du bekräfta du är på rätt väg till att återhämta dig från smärtan.    

hero-image

Hur går en utredning på Stjärnkliniken till

Våra terapeuter kommer fram till rätt diagnos via en tydlig anamnes och en grundlig undersökning. Därefter ger terapeuten en tydlig behandlingsplan och rätt vägledning i form av manuell behandling, råd att hitta avlastande faktorer och rehab träning. Några vanliga behandlingsmetoder för att smärtlindra smärta i muskulaturen är manipulations tekniker och/eller mobiliserings tekniker, stretching, pressur i muskulaturen, akupunktur, dryneedling, etc. Vår högsta ambition är att du som patient återhämtar dig så snabbt som möjligt från smärtan, samt jobbar med förebyggande åtgärder så du kan återgå till arbete eller idrott.  

Vi hjälper dig idag.
Välj din klinik.