STELHET I BRÖSTRYGGEN

Segmentell dysfunktion eller som många kallar det i dagligt tal låsning i bröstryggen, som innebär stelhet i led. Stelheten begränsar rörelseförutsättningarna som dessutom kan upplevas som smärtsam. Känslan när rörelseförutsättningarna begränsas kan vara tröghetskänsla, rigiditet och/eller sidoskillnad i den specifika rörelsen. Smärtan är många gånger nypande smärta som är lokaliserad nära ryggraden som framkallas ofta med en kombinerad rörelse som till exempel att böja sig bakåt, luta överkroppen åt sidan och rotera. 

Symptom

  • Rörelserelaterad smärta  
  • Smärta lokaliserad nära ryggraden 
  • Stelhet i bröstryggen 
  • Sekundär stelhet i muskulatur 

Orsak till stelhet

Det finns flera orsaker till smärta i bröstryggen. Det kan vara att man gör en ny eller ovan belastning/rörelse, att man har gjort ett uppehåll från sin fysiska aktivitet eller att man utför samma belastning/rörelse under en lång tid.   

STJÄRNSKOLAN

Vad kan jag själv göra

Sidliggande rotation av överkroppen: Denna övning syftar på att mobilisera bröstryggen i rotation.  Ligg på sidan med den nedersta handen under huvudet och den andra armen rakt framför på golvet. Böj översta benet så att knät ligger mot golvet. Vrid hela överkroppen och för armen uppåt bakåt så skulderbladet närmar sig golvet. Håll positionen några sekunder, därefter tillbaka till utgångsposition. Viktigt att hålla nedre delen av kroppen fixerad så du tar ut störst rörlighet i bröstryggen. Repetitioner beror såklart på individen men 10-15 ggr 3-4 är ett bra riktmärke.   

Foam roller – Situp: Denna övning har syftet att mobilisera bröstryggen i flexion och extension. Ligg på rygg och placera rullen i mitten av brörstryggen. Knäna ska vara lätt böjda och armarna kan man koppla ihop bakom nacken. Andas in vid toppen av situp och andas ut när du lutar dig bakåt. Kom tillbaka i startposition.     

Stretcha bröstmuskulaturen: Denna övning syftar att öka rörligheten i bröstmuskulaturen och öka mobiliteten att kunna dra tillbaka axel och skuldra för bättre hållning.  Placera armbågen mot en vägg i höjd med örat. Vrid kroppen bort från fästet så långt du kan tills du känner att det sträcker mycket i bröstmuskulaturen. Håll 30-40 sek. Upprepa 3 gånger.   

hero-image

Hur går en utredning på Stjärnkliniken till


Våra terapeuter undersöker ryggen för att komma fram till rätt diagnos. Vid segmentella dysfunktionen så är det vanligt att använda sig av manipulations tekniker eller mobiliserings tekniker. Dessutom rådgivning och hemövningar för att optimera behandlingen i syfte att lindra smärta, återfå rörlighet och förebygga återfall. Vi gör allt för att du ska återhämta sig så snabbt som möjligt från smärtan och återgå till arbete eller idrott.   

Vi hjälper dig idag.
Välj din klinik.