SCHLATTER

Schlatter är vanligast i ung ålder, från 8-15 år. Ofta drabbas de som idrottar mycket och samtidigt växer snabbt i samband med det. Knäskålssenan blir då överansträngd och senfästet blir inflammerat och svullet. 

Symptom

  • Schlatter är vanligast i ung ålder, från 8–15 år 
  • Smärtan är lokaliserad nedanför knäskålen  
  • Knölen nedanför knät svullnar upp och är öm 
  • Smärtan ökar vid belastning, vanligast vid hopp och löpning 
  • Det gör mest ont i början av aktivitet/träning  
  • Det gör ont att gå upp och ned i trappor  

Orsak till schlatter

Schlatter är vanligast i ung ålder, från 8-15 år. Ofta drabbas de som idrottar mycket och samtidigt växer snabbt i samband med det. Knäskålssenan blir då överansträngd och senfästet blir inflammerat och svullet. Smärtan kommer ofta vid löpning, hopp samt gång upp- och ner för trappor. Knölen där senan fäster in under knäskålen kan bli större och även förbli så när smärtan har försvunnit.  

STJÄRNSKOLAN

Vad kan jag själv göra

Avvakta med de aktiviteter som provocerar fram smärtan, du behöver inte vila helt från träning och rörelse men det är viktigt att hitta något som inte gör ont. Cykel brukar vara ett bra alternativ till en början, för att få upp puls samt cirkulation vilket underlättar för läkningsprocessen i senan. Om besvären fortsätter utan förbättring kan det vara bra att få hjälp med rätt träning och rehab, även tejpning runt knät kan hjälpa väldigt bra för att avlasta smärtan.  Schlatter går oftast över av sig självt när man blir äldre och då slutar växa. Smärtan kan dock fortsätta i vuxen ålder. 

hero-image

Hur går en utredning på Stjärnkliniken till

På Stjärnkliniken kan du få hjälp att ställa rätt diagnos med hjälp av våra fysioterapeuter, naprapater eller kiropraktorer. Alla terapeuter som jobbar hos oss har bra kunskap för att diagnostisera olika typer av smärttillstånd i knäleden. Terapeuten börjar med att först ta in så mycket information som möjligt från dig genom en noggrann anamnes som följs av en undersökning med specifika tester för knäleden. Därefter går ni igenom tillsammans vad terapeuten har kommit fram till i sin undersökning. Vid Schlatter hjälper vi dig olika typer av behandling för att lindra smärtan, då med fokus på muskulaturen runt höft och knä samt knäskålssenan, exempelvis med mjukdelsbehandling, tejpning etc. Vi hjälper dig också så att du får hjälp med rätt övningar och träning för att minska smärtan. 

Vi hjälper dig idag.
Välj din klinik.