MIGRÄN
I Sverige är ca 1 miljon svenskar drabbade av migrän och det är vanligast bland kvinnor. Forskning har visat att om du har släktingar med migrän är det en riskfaktor för att du kan drabbas. Efter ca 40 års ålder brukar migränen minska. Migrän är nästan alltid ofarligt men kan vara mycket påfrestande då huvudvärken ofta är intensiv samtidigt som du har andra symtom, så som illamående.
Huvudvärken kan sitta i upp till 3 dygn men vanligtvis pågår det i ett halvt till ett dygn.
Symptom
- Intensiv huvudvärk, oftast ensidig men kan vara dubbelsidig
- Huvudvärken är pulserande/dunkande
- Huvudvärken förvärras när du rör på dig
- Illamående och du kan kräkas
- Du blir känslig för ljud och ljus
- Du blir trött och har svårt att koncentrera dig
- Aura – tomt hål i synfältet, blixtar eller flimmer framför ögonen, dubbelseende, ser suddigt. Det kan kännas obehagligt men det är inte farligt att ha aura i samband med migrän
Då det är vanligt att du får både migrän och spänningshuvudvärk på samma gång eller i olika omgångar kan migrän och spänningshuvudvärk ofta förväxlas. För att du ska få diagnosen migrän krävs det att du har haft fem migränanfall med diverse symtom som är utmärkande för migrän (se ovan). Har du migrän med aura räcker det att du har haft två migränanfall.
Orsak till migrän
Varför du får migrän kan bero på många faktorer och är från person till person och även från gång till gång men det finns vissa triggerfaktorer som ofta ses hos flertalet personer:
- Stress och oro
- Mat och dryck, exempelvis rödvin, citrusfrukter, starka ostar osv.
- Långvarig fysisk aktivitet
- Hormonförändringar
- För lite eller för mycket sömn
Det centrala nervsystemet vår hjärna är mycket komplicerat och exakt vad som utlöser migrän är inte klarlagd men enligt forskning tyder mycket på att det under ett migränanfall pågår ett invecklat samspel mellan hjärnans blodkärlssystem, nerver och nervceller. Samtidigt frigörs kemiska ämnen och det verkar göra blodkärlen extra smärtkänsliga.
STJÄRNSKOLAN
Vad kan jag själv göra
Om du har fått diagnosen migrän finns det flera typer av läkemedel som du får diskutera med din läkare. Andra alternativa behandlingar som kan underlätta för dig är bland annat massagebehandlingar för att mjuka upp muskulaturen i rygg och nacke, vilket också kan minska din stress och hjälpa dig att slappna av. Även akupunktur eller TENS (transkutan nervstimulering) är bra behandlingsmetoder som vi kan hjälpa dig med. Försöka att få in bra rutiner i din vardag, det gäller fram för allt att försöka minska stressnivån, vara fysiskt aktiv för att minska chansen för stela och spända muskler, sova ordentligt och ha en bra kosthållning. För att förebygga migränanfall kan du skriva ner i en ”huvudvärksdagbok”, detta för att du ska lära dig känna igen när du börjar få migrän och hur du på bästa sätt kan förebygga detta själv. Vad gäller avslappning så upplever vi det på olika sätt. Många upplever att det känns skönt att göra avslappningsövningar medan andra tycker att det är en avslappning att komma ut i friska luften och ta en promenad, hitta ditt sätt och prova dig fram.
Hur går en utredning på Stjärnkliniken till
På Stjärnkliniken får du hjälp av våra fysioterapeuter, naprapater, kiropraktorer eller massageterapeuter om du har besvär med huvudvärk. Alla terapeuter som jobbar hos oss har bra kunskap för att undersöka och hjälpa till med olika typer huvudvärk, dock krävs det en undersökning hos läkare för att helt säkerställa diagnosen migrän. Vi kan ofta underlätta för personer med migrän då många lider av samtidig spänningshuvudvärk och smärta och stelhet i nacken. Terapeuten börjar alltid med att först ta in så mycket information som möjligt från dig genom en noggrann anamnes som följs av en undersökning med specifika tester. Därefter diskuterar ni tillsammans hur ni ska gå vidare med behandling och smärtlindring.