Hem » Nyheter » Kan man förebygga löparskador?

Kan man förebygga löparskador?

Löpning är en fantastisk träningsform som kan ge dig både fysiska och mentala fördelar. Tyvärr kan det ibland leda till skador om man inte är försiktig eller försummar viktiga förebyggande åtgärder. Här är några vanliga löparskador och tips på hur du kan undvika dem.

  1. Löparknä: Löparknä, även känt som patellofemoralt smärtsyndrom, orsakar smärta runt knäskålen vid löpning. För att förebygga det är det viktigt att stärka musklerna runt knäna, särskilt framsida och baksida lår. Dessutom bör du undvika plötsliga ökningar i träningsvolymen och se till att ha rätt skor med bra dämpning.
  2. Hälseneinflammation: Hälseneinflammation, eller achillesproblem, kan uppstå på grund av överansträngning eller felaktig teknik. För att förebygga det är det viktigt att gradvis öka träningsmängden och undvika för mycket backintervaller eller uppförsbackar. Stärkande övningar för vadens muskler och stretching kan också hjälpa till att förebygga skadan.
  3. Skenbenhinneinflammation: Skenbenhinneinflammation, eller medialt tibiasyndrom, innebär smärta längs skenbenet. För att undvika detta är det viktigt att ha rätt löpsteg och undvika överpronation (inåtvinkling av foten). Det kan vara bra att konsultera en specialist för att få hjälp att hitta rätt skor och eventuellt använda iläggssulor för att korrigera ditt löpsteg.
  4. Plantar fasciit: Plantar fasciit är en vanlig löparskada som orsakar smärta i hälen eller under foten. För att förebygga det är det viktigt att ha rätt skor med ordentligt stöd för fotvalvet. Stretching av vadmuskulaturen och plantarfascian kan också vara till hjälp.

Utöver dessa specifika löparskador är det alltid viktigt att ge kroppen tillräcklig återhämtning. Se till att variera dina träningspass och inkludera styrketräning och stretching i din rutin för att stärka musklerna och förbättra flexibiliteten. Lyssna på din kropp och var uppmärksam på eventuella smärtor eller obehag. Om du upplever långvarig eller intensiv smärta efter löpning finns vi på Stjärnkliniken här för att ge dig rätt behandling och rehabilitering.

Genom att tänka förebyggande och ta hand om din kropp kan du njuta av löpningens fördelar och undvika onödiga skador som kan sätta stopp för din träning.

Lycka till!