Hem » Nyheter » En julhälsning till er alla, från oss alla på Stjärnkliniken i Linköping/Mjölby

En julhälsning till er alla, från oss alla på Stjärnkliniken i Linköping/Mjölby

Nu närmar sig det magiska klockslaget, tidpunkten då vi släpper alla synder och laster från föregående år och vänder blad. Snart fylls gymmen av glada nybörjare, skeptiska återfallsförbrytare och griniga veteraner. Det dröjer dock inte länge innan det är de griniga veteranerna som får dra på smilbanden och inse att alla andra snabbt har försvunnit från deras territorium och de har nu fritt fram att nyttja gymmet som de behagar.

Vi uppmuntrar såklart all form av träning men hur ska man göra för att få ett bestående nyårslöfte, vare sig det gäller att börja att träna eller göra en livsstilsförändring åt det positiva hållet?

Det är vida känt att det är lätt att gå ut för hårt och det är nog tyvärr den vanligaste anledningen till att det blir svårt att få det där nyårslöftet att faktiskt slå rot och börja växa till något bra. Man vill förändra för mycket, för snabbt och man vill helst se resultaten redan igår. När dessa förväntade resultat sedan uteblir eller träningsvärken håller ett järngrepp om kroppen så är det lätt att knuffa dessa nya, främmande rutiner åt sidan.

Vi vill därmed med den här texten ge våra tankar ock åsikter på vad som kan hjälpa dig med att få till den förändring som du önskar se för det här nya, kommande 2024.

Börja smått

Förändringsarbete börjar med en tanke och en idé, men att ändra i rutiner och vanor är oerhört svårt. Försök därmed att hitta små förändringar i din vardag som ämnar att ta dig dit du vill. Stå upp på arbetet i 20 minuter per dag istället för att sitta hela dagen. Begränsa intaget av sötsaker med en dag mindre i veckan istället för att sluta helt. För att göra för stora förändringar i sin vardag möts ofta av många hinder som bristande tid, ökande sötsug eller vilken annan anledning det nu kan vara.

Tänk långsiktigt

Rom byggdes inte på en dag (ursäkta klyschan) och likaså sker inte kroppsliga förändringar så fort vi gör en förändring. Ta styrketräning som exempel: När vi börjar träna tänker vi såklart att musklerna ska växa och vi blir starkare. Det är dock så att anledningen till att vi blir starkare initialt är att hjärnan blir bättre på att prata med muskeln och därmed kan rekrytera fler fibrer. Det är inte förrän efter den här språkkursen mellan hjärna och muskel (neuromuskulär anpassning) som muskeln faktiskt börjar att växa och bilda fler och tjockare fibrer.

Håll det enkelt

Hitta en förändring som passar just dig. Det är bra att inhämta tips och råd från andra men vi är inte alla födda ur samma mall. Hitta en aktivitet som du uppskattar och tycker är rolig eller åtminstone uthärdbar. Gör enkla justeringar i dina maträtter där du väljer ett livsmedel eller alternativ som har bättre näringsvärde, så behöver du inte uppfinna en ny gastronomisk sensation som kräver timmars förberedelse i köket.

Vi hoppas att ni kan se på texten att vi har skrivit den med glimten i ögat men hoppas samtidigt att det kan väcka lite tankar att det inte alltid behöver vara så strikt och styrt att göra bättre val för din hälsa.

Känner du dig fortfarande osäker på hur du ska göra är du självklart välkommen att boka tid hos någon av våra terapeuter för hjälp på vägen vare sig det gäller smärta, hälsocoaching eller hjälp med personlig träning.

)https://napmjolby.bestille.no/oncust2/#!/

Vi vill jobba förebyggande och bidra till ditt hälsosamma välmående,

God jul och gott nytt år från oss på Stjärnkliniken. 🎄🎄🎄